Labels

Monday, 14 May 2012

Macamana nak masak cepat



Hi!!harini i bg tips sikit mcmana nak masak dengan cepat.
entry ni i dedicate utk adik Mya 
chekidautttt 

SEBELUM MEMASAK

  1. Stock peti ais anda dengan bahan mentah.mcm ayam ke ikan ke.tapi i slalu stock utk 3-4 days je sbb nti tak fresh pulak
  2. lepas balik dari beli belah tu.bersihkan semua ayam.ikan tu.siap2 nti pagi2 takyah la terhegeh2 nak cuci semua.
  3. potong2 chicken breast tu siap2 sbb most of my recipe i mmg potong kecik.(senang nak masak.senang nak cucuk2 makan).ikan pon i siang siap2.kalo mcm salmon tu basuh je bersih2 nti nak masak bilas je "mcm baju la pulak hahahha"
  4. kalo korang masak pakai bawang mentah atau garlic.chop siap2 blend simpan dalam bekas yang air tight.
  5. susun herbs kat tempah yang mudah di ambik.kalo dalam plastic.masuk kan dalam bekas.takde la nak bukak getah la.ikat balik la.
  6. Makesure pan ke manguk..bekas nak letak makanan dah bersihkan so nti masa nak masak kuali dah ready clean (tak buang masa mencuci)
  7. kalau ayam tu korang simpan kat freezer.mlm sebelum tu turun kan dia kat bawah so tak la dia keras
  8. jgn jadik kan masak tu sebagai satu bende yang stress,sbb dia senang gile.
SEMASA MASAK
  1. kene learn mcmana nak jadik multi task.sambil ayam masak (slow heat..takyah la nak kene renung je kat ayam atau ikan tu) korang potong sayur2 yang korang nak makan.
  2. sementara potong sayur tu ayam dah siap masak.
  3. katakan nak masak ayam n pasta.sebelah rebus pasta sebelah masak ayam.
  4. lepas siap masak pack terus.dalam bekas yang uolls dah ready kan a night before
  5. dah siap
  6. max u akan ada dalam kitchen around 15-20 mins je.kalo masak utk 1 org lah.hehehe
kepada kawan2 yang tanye..ada time ke u masak pagi2 ni..i ada masa sbb i buat mcm ni la,ni teknik tak pro tau.i ikut logik je.hahahaha.kepada adik2 yang baru nak belajar masak tu mmg patut cube method ni.seyes tak terasa penat pon.heeee.

2 comments:

  1. iye btul. mmg I pun buat cam gitu. x sampai setengah jam kat dapur kan. sbb tu I sempat je ke gym ptg2...tp mmg opis-rmh dekat sgttt ;)

    ReplyDelete
  2. Hey has,
    tu la.ape pon mesti kene plan kan.sure cepat je.heeee.waaa lucky u sbb dekat.i jauh babe.

    ReplyDelete