Labels

Wednesday, 30 May 2012

salmon & fruit salad


Bahan-Bahan

  1. sehelai salmon hihi
  2. lada hitam
  3. lemon
  4. serbuk garlic
  5. onion granule
  6. mint leave
cara-cara
  1. campur semua bende dekat salmon tu.skali ngn juice lemon tu
  2. panaskan pan.masak.takyah minyak
  3. tungu 3 minit ke 4 minit 
  4. then pusing lagi 1 side
  5. masa nak makan perah lemon lagi
dah siap.senang n mmg sedap.korang kene try!

marinated beef & sweet potato


ni lunch i smlm.sedap jugak la sbb lama tak makan beef kan.tapi ada golongan yang bodoh boleh tanye,eh taik ke?kau makan taik ke bangang??errh,bodohkan?

Bahan-bahan
  1. daging sekeping
  2. sweet potato
  3. garlic powder
  4. onion granule
  5. lada hitam
  6. rosemary leave
  7. oregano
  8. grill pan/oven
Cara-cara
  1. campur garlic powder,onion,lada hitam,rosemary.oregano skali kat daging tu.
  2. masuk kan terus dalam pan.
  3. sambil tu rebus sweet potato.
  4. daging tu ikut suke la nak medium well ke.ape ke..
dah siap!senangkan.rasa pon sedap.boleh telan!hehehe.slmt mencube


Leg day lagi

hiiiiiiiiiiii!lama lak rasa tak update blog ni.hehe.
smlm g gym mcm biasa.and smlm hari kaki.wakaka.hari kaki katanye.
ape saye buat smlm?

  1. cardio 15 min warm up sat
  2. Leg ext 27kg 20 reps 4 sets
  3. Leg Press hack squat machine 30 kg (15kg each) 20 reps 4 sets
  4. Dumbell Lunges 7.5kg each side 20 rep 4 sets
  5. Barbell squats 5kg each side 15 reps 4 set
  6. calves tak buat.hehehe.ramai sangat org beratur hihi
  7. cardio 15 min je.tak guna betul.





ni makanan tengahari saye hihi

Friday, 25 May 2012

The little stack of mine



Mesti ramai yang ban i sbb nmpk bende2 fat burner nie.huuu.yes dulu pon i tak caya gak,tapi i rasa i need it.juz give myself a try kan.mana tau.jadik.i tak pandai nak ckap pasal suplmnt nie..so bg i try dulu.hehee.owh protein belum minum lagi huby cakap tungu sikit lagi.ape2 jelah b oi.

Thursday, 24 May 2012

berat naik!tapi fat turun.

smlm lepas training balik je cpt2 g timbang!
hahh!naik 70kg balik hahahahhaha,stress.tapi bile tgk water.fat.ngn muscle mcm happy.
ye mmg i tak ambik pic berat i sbb i stress sgt,takpe harini i snap ok!kot2 org ingat i ni tipu ke kan.ahahhaa

tgk pic jelah ek,takde mood la nak bercerite T_T





smlm train ngn is sbb huby bz sikit


Pullover 27 kg
15 reps
takde support hihi


ye tangan i besa and flabby lagi
i will work harder!


Current shape yang masih tahap memalukan haish


Hubby la sape lagi kan.hehe

Wednesday, 23 May 2012

side elevation hahahha!


Nipis sikit dari haritu tapi masih membukit ekekekeke 
3 bulan lagi harap2 hilang la bukit tu


Feb 2012


bayangkan perut i besa mcm ni.....lepas deliver kan...perut lembik goyang2.sampai la skrg masih goyang!stress bile tgk.rasa nak jerit kuat2.

Last weekend

Sabtu ahad lepas mmg agak penat utk me n huby sbb dua2 hari pon bgn kul 630am huwaaaa T_T
sabtu pagi tu..seawal 745am me n huby dah terpacak kat umah aunty sharifah..utk makeup kan anak nye ila.
makeup2 siap dalam 915am terus cabut,g makan..g jusco carik brg anaqi then balik yeayyy!seronok sbb keje siap awal.



balik je anak kesayangan tgn tgk cartoon..eiii geramm.baru bangun tido ibu cakap..lepas tu trus bg dia makan 
nomnomnom selera betul.
masa tgh rehat2 dalam kul 2pm sembang ngn MIL.mil cakap nak buat bbq lah nti..then i terus eh takyah nti la jom buat.hahaha.mil kata kalo u nak masak i ok je.wahaha.i love cooking la wei,trus ajak huby g beli barang.hehehe.menu dia?


ayam bakar.marinade recipe ayahnde.sedap.licin.i cuci ayam 4 ekor tu semua.marinade.
menu2 nye
  1. Ayam bakar recipi ayande
  2. Spaghetti carbonara
  3. nasik butter
  4. Coleslaw / sosej
  5. sagu gula melake
  6. sos utk ayam bakar
  7. Fruits.
  8. Mango Drink
simple je menu sbb bende tak plan kan hihihi.start masak kul 4 siap semua dalam kul 7.hebat kan?hahahahha!!poyo nye..lepas tu huby sambung keje bakar membakar sbb i dah tak larat hihihi.kul 1am kami tido dah.rumah dah siap kemas.thnks kat kakak ipar n abg yang tolong kemas dapu cuci lantai depan.heee.tak lupe gakla kat MIL FIL yang tolong2 saya jaga anaqi n tolong kat kitchen jugak.huby i jugak.yang slalu layan kerenah wifey dia yang mengarut2 kadang2.heee.i love u b.


Ahad tu again bangun pagi.makeup start at 8am.
ni lak syiera masa bertandang,alhmdlah semua pon cakap dia lawa hehehe.amin.happy i



lepas siap syiera trus g traders hotel KL makeup lagi 3 faces.hehehe.
Lepas tu balik ambik anaqi kat umah MIL..then g visit uncle saye..



syed sobrie & azie 
kalau tunjuk kat mak2 uols mesti kenal sape mereke :)


 anaqi tak kan lepas kan peluang berswim


my ayande n huby hehehe,mcm satu geng je kan


anaqi mengada tu..geram bonde.

69 KG ergh!


yes2 ni pic semalam.berat i??69kg sama je.naik sekilo akibat dari tak diet langsung.hahaha.cheat semingu terus tak guna kan.tapi fat % turun sikit lah,im ocay.i takde nak rush kejar kat wed yang around the corner ke...so mcm takpelah.slow2 pon ok fina janji consistent.am i rite?

hmmm lama tak update workout kan?
monday haritu i buat simple je.cardio 30 minit.then shoulder.uwawa
  1. Side lateral raises 5kg 4 sets.(10 rep,20 rep,30 rep,40 rep)
  2. Machine Deltoid military presses  4 sets ( (10 rep,20 rep,30 rep,40 rep) 5 kg each side with support.kalo tak lekang tangan i kot.
  3. lepas tu cardio sat balik then dah
Semalam i tak wout sbb asthma datang lagi,masak pon tak hehehe.harini kene g jumpe BFF saye (tesco) reload ape2 bende yang di perlukan hee.ok nti update lagi sbb takde idea.bye!

Friday, 18 May 2012

RF Carbonara


Bahan-Bahan
  1. dada ayam
  2. bawang putih 2 (sederhana)
  3. tomato 1 biji
  4. oregano suku sudu kecik
  5. parsley (utk tabur atas pasta je)
  6. onion granule suku sudu kecik
  7. garlic powder satu sudu kecik
  8. lada hitam iikut sedap uols
  9. low fat milk ikut suke uols jugak
  10. spaghetti 
Cara-Cara
  1. rebus spaghetti  sambil tu blend dada ayam ngn bawang putih.(pakai grinder/blender kering)
  2. panaskan kuali.masuk kan ayam yang dah di grind tu.
  3. lepas ayam dah tuka putih....masuk kan susu lowfat.
  4. masukan onion granule,garlic powder,oregano,lada hitam
  5. sikit garam kalau uols nak.
  6. kacau2 sampai mendidih...
  7. dah siap.
  8. i suke makan fresh tomato sbb tu tabur atas tu je.
Selamat Mencube :)

P/S semalam tak g gym!shoping,hehehe,harini kene balas dendam main kaki.grrrrrrr
Happy Weekend uols!muax.

Huby saye lagi


hot kan!!!sbb tu i cakap tak saba nak tungu huby diet balik  *ni bukan edit yer hahaha*
I love you sayang

Wednesday, 16 May 2012

Tuesday workout "_"

Start ngn warm up.
  1. Wide Lat Pull Down (front) 15 reps 
  2. Cable Row 15 reps 
(4 Sets)
  1. Wide Lat Pull Down (Back) 15 reps straight 4 sets
**************************
  1. Chest press machine (15 reps) last set sampai fail! shitttt.  (straight 4 set) increase weight
  2. Barbell Curl   (15 reps)  (straight 4 set)  same weight
**************************
  1. Fly workout (4 Sets 15 Reps) straight 
  2. Triceps push down  (4 Sets 15 Reps)  straight
  3. Biceps curl  (4 Sets 15 Reps)  straight
**************************
Cardio
Cycle 30 mins (10 sprint)

Tuesday, 15 May 2012

Penne cooked with spicy minced chicken+homemade tomato sauce ♥ (MUST TRY)





Bahan-Bahan
  1. sekeping chicken breast takde kulit
  2. Penne/macaroni ke ape2 yang uols suke
  3. 4 bijik Tomato
  4. Oregano satu sudu kecik
  5. Parsley
  6. Onion Granule 1 sudu kecik
  7. Garlic powder 1 sudu kecik
  8. Lada Hitam 1 sudu kecik
  9. Chilli Flake 1 sudu kecik
  10. Cuka suku sudu
  11. Separuh Onion / garlic chopped
  12. Tomato puree
  13. Blender
Cara-cara
  1. Mula2 mmg rebus la pasta tu.so sambil tu siap dah sos dia.
  2. Grind ayam tu dengan garlic.satu ciken breast 2 bijik bawang putih.(boleh pakai dgg cincang paket juga.tp i prefer buat sendiri.
  3. panaskan kuali.bile dah panas betul2.masuk kan chicken breast yang dah grind tu.(takyah minyak)
  4. tungu sampai ayam tuka jadik putih2 kuning.maksud dah masak.
  5. Blend tomato.onion separuh.tu.sikit je air.(utk buat puree) nak pakai puree tin pon ok.i mix sikit.
  6. masukan tomato yang dah blend tadi tu kat kuali yang ada ayam
  7. tungu jap sampai berbuih.hahaha.ape bahasa nie.
  8. mix kan.oregano.lada hitam.serbuk onion,serbuk garlic.garam sikit.hihih.ops!
  9. gaulkan pasta tu dengan sos.tabur parsley and chili flake.
  10. dah siap!!!!!!
Selamat mencuba semua heee

Monday, 14 May 2012

Rosemary Chicken Salad


sory lupe nak snap pic makanan tu hahaha

Bahan-Bahan
  1. 1 dada ayam
  2. setengah sudu kecik jintan putih
  3. satu sudu kecik garlic powder
  4. setengah sudu kecik lada hitam
  5. stgh sudu kecik onion granule
  6. satu sudu kecik rosemary leave
  7. setengah sudu kecik cili powder
  8. veggie ikut pilihan
Cara-cara
  1. campurkan semua bende nie.sambil panaskan pan.
  2. masuk kan ayam dalam kuali (takyah minyak..korang nak boleh je)
  3. sambil tu i potong sayur mayur
  4. ayam dah kuning2 maksud nye dah masak.
  5. siap!!
korang boleh je nak letak dressing ikut suke,tapi i suke makan mcm ni je lagi fresh.selamat mencube

Macamana nak masak cepat



Hi!!harini i bg tips sikit mcmana nak masak dengan cepat.
entry ni i dedicate utk adik Mya 
chekidautttt 

SEBELUM MEMASAK

  1. Stock peti ais anda dengan bahan mentah.mcm ayam ke ikan ke.tapi i slalu stock utk 3-4 days je sbb nti tak fresh pulak
  2. lepas balik dari beli belah tu.bersihkan semua ayam.ikan tu.siap2 nti pagi2 takyah la terhegeh2 nak cuci semua.
  3. potong2 chicken breast tu siap2 sbb most of my recipe i mmg potong kecik.(senang nak masak.senang nak cucuk2 makan).ikan pon i siang siap2.kalo mcm salmon tu basuh je bersih2 nti nak masak bilas je "mcm baju la pulak hahahha"
  4. kalo korang masak pakai bawang mentah atau garlic.chop siap2 blend simpan dalam bekas yang air tight.
  5. susun herbs kat tempah yang mudah di ambik.kalo dalam plastic.masuk kan dalam bekas.takde la nak bukak getah la.ikat balik la.
  6. Makesure pan ke manguk..bekas nak letak makanan dah bersihkan so nti masa nak masak kuali dah ready clean (tak buang masa mencuci)
  7. kalau ayam tu korang simpan kat freezer.mlm sebelum tu turun kan dia kat bawah so tak la dia keras
  8. jgn jadik kan masak tu sebagai satu bende yang stress,sbb dia senang gile.
SEMASA MASAK
  1. kene learn mcmana nak jadik multi task.sambil ayam masak (slow heat..takyah la nak kene renung je kat ayam atau ikan tu) korang potong sayur2 yang korang nak makan.
  2. sementara potong sayur tu ayam dah siap masak.
  3. katakan nak masak ayam n pasta.sebelah rebus pasta sebelah masak ayam.
  4. lepas siap masak pack terus.dalam bekas yang uolls dah ready kan a night before
  5. dah siap
  6. max u akan ada dalam kitchen around 15-20 mins je.kalo masak utk 1 org lah.hehehe
kepada kawan2 yang tanye..ada time ke u masak pagi2 ni..i ada masa sbb i buat mcm ni la,ni teknik tak pro tau.i ikut logik je.hahahaha.kepada adik2 yang baru nak belajar masak tu mmg patut cube method ni.seyes tak terasa penat pon.heeee.

Latest Weight


akibat asik meng"cheat" hahahha
ada lagi 15 kg ni.


Huby masih tgh size lagi.go b go!!

Friday, 11 May 2012

Jom banyak2 buat Squats


Lupe lak copy kat FB sape semalam hehe.

Shoulder A.k.a Bahu

smlm again rasa letih gila taktau la kenape.adoi.tak paham.stress stress!
so kat gym tak focus sangat..cume buat
  1. Shoulder press 7.5 kg 15 reps 4 set
  2. Front Deltoid Plate Raises 5 kg 20 rep 4 set 
  3. Shoulder Fly 5 kg 15 rep 4 set.
  4. Trapezius 15 kg 15 rep 4 set
  5. cardio Treadmill 20 min 



come on fina!5 kg pon tak mampu.hah!




ergh gemuk!sabaaaa fina sabaaaa



tak saba nak tungu huby diet nie.huhuhu


bodyguard ke ape nie hahaha

Thursday, 10 May 2012

Brown Rice + Ayam Cili Padi + Salad

Bahan-bahan

  1. Chicken breast 1 keping
  2. cili padi ikut suka
  3. serai 1 batang
  4. bawang putih 1 bijik
  5. serbuk kunyit
  6. Limau
  7. kobis. Romaine leaf .tomato.bawang besa potong halus.
cara-cara Romaine leaf
  1. potong dada ayam kecil2
  2. gaul ngn kunyit,then masak atas kuali.(i tak pakai minyak.uols boleh je kalo nak)
  3. angkat ayam bile dah kuning (masak) 
  4. blend cili pdi bawang putih n serai tu.mix ngn air sikit.
  5. masuk kan paste cili padi tu dalam kuali..masak2 sampai dia kering.
  6. i tabur garam sikit.hihihi
  7. masuk kan balik ayam tadi.gaul sampai rata 
  8. sambil2 tu potong la tomato.kobis.bawang tu kecik2 perah air limau sikit.jadikan salad.
  9. utk masak brown rice lak.air kene lebih.let say nasik 1 cup.air 4 setengah cup.then cek la time to time
  10. dah siap!

masak mcm tu je.ayam pon akan kua kan minyak dia sendiri.sape yang tak agree cara i..i takleh buat ape2 heheh.ni cume cadangan yer.

Total cal roughly dalam : 469

Quickiee Oat


harini malas nak sshkan kan diri buat bfast,smlm kan dah beli oat.buat satu mug,kembangkan.
tak letak susu ke ape.juz plain.then potong mango n tabur kismis.sampai opis makan.uhhh!sedap.sbb dapat rasa manis dari mango tu sedap kenyang!

total cal :240