Labels

Thursday, 8 September 2011

Introduction

hello semua.first of all bia saye cerite tentang diri saye.i am a mother, baru je deliver 8th July 2011 dan sekarang saye dah 62 hari selepas bersalin.Dalam masa mengandung..saye langsung tak jaga permakanan.makan ape yang nak.ape saye nampak saye belasah tanpe fikirkan ape jadik bile lepas bersalin.
hahah.bile org tegur saye marah!

Dulu pon saye bukan la kurus mana tapi tak la gemuk mcm skrg ni.sbb skrg ni saye tak muat seluar yang saya pakai masa saye paling gemuk dalam hidup saye!!bayangkan?maksudnye sekarang ni adalah period yang paling gemuk la kan?duhh!!stress.Masa pantang saya ddk kat rumah mummy saye,so baju2 lama takde kat situ.and saye confident je konon2 saye ni dah kurus,(last weight before deliver is 90kg) sbb masa discharge saye timbang berat dah 77kg.bahahhaa.org suruh bengkung,saye tak bengkung.saye makan nasik sedap2..mcm tak pedulik sangat pon pasal badan tu sbb rasa mcm dah kurus.yela mana tak kurus perut yang bulat dah hilang kan.but still,i have those FAT yang still remain yang saye tak perasan..sampai la saye balik kat rumah saya bkk almari..demm..sua jean saye sampai lutut (size 29).shirt keje saye (jarak butang kiri n kanan adelah stgh inci).baju kurung saye (size M mmg la takleh masuk,L plak ketat nak koma).

Mase tu la saye mule cuak.kawan2 pon dah mule tanye dah kurus ke ape ke?lagi 2 weeks nak keje and im not going to invest for a new shirt.nti bertambah gemuk la aku!!sbb enjoy pakai baju XXL!NO WAY.Husband saye..cool je.cakap takpe b..u diet msti boley (husband saye suke g gym).Ssh jugak la nak diet sbb raya dah mcm sangat around d corner tau..nasik baik im not a fan of rendang ketupat lemang segala tu.cume saye takleh tahan tgk kuah lodeh.tu paling jahat tu!!!waaaa!

Diet saye bermule 15 hari lepas.saye start dengan berat 74 kilo.and harini berat saye 71kilo.Suar lama saye??masih tak muat.dengan hati tak rela saye kene jugak beli sehelai sua keje yang baru bersize XL!shirt keje ok alhmdlah dah boleh button.tapi mcm ngam2 je.bahahhaa.Target saye kalo boleh mmg nak sampai 55 kg.tapi its a very long way to go..tgk la mcmana kan :)

ok meh saye share sikit pic masa prgnt,and after deliver :)


before saye pregnant 58 kg


mase ni dalam 62kg


Mase saye Final month 90kg


61 days after deliver.71 kg


62 days after deliver 71 kg

Nmpak kan beza di situ?huwaaaa!!so skrg nie saye akan terus kan je ape yang saye buat walaupon agak pedih hati!saye keneeee muat kan semua baju saye yang sealmari tu..ok lupe nak cite..saye deliver secare c-section.so saye mmg takde bengkung masa pantang (sebenarnye boleh bengkung tapi malas) sbb tu saye boyot dan sekarang sumpah saye menyesal!kepade readers yang baru lepas bersalin ke atau nak bersalin.korang jgn malas pakai bengkung eh?mcm2 bengkung yang senang ada.sbb nti korang akan nyesal mcm saye.perut sangat lembik.lepas 2 weeks saye pakai bengkung mmg nmpk beza dia.tak leper tapi kempis la sikit.(tapi makan kena jaga juga..bukan pakai bengkung makan nasik 2 pingan siap ngn kuah lomak cili padi!grrr sedapnye!!!)

ok ok cukup dah kot cite..kite sambung kat next entry yeh!muaxxs.

Cheers,
RF

4 comments:

  1. bukan la diet diana,cume makan bende yang sihat :)

    ReplyDelete
  2. inspired! saye pun br lps bersalin, now anak dh nak masuk 4 months. x pki bengkung jg hr tu, sbb malas. normal wt 50kg. mase 9months 70kg, now 60kg. my target, 52kg - 2 kg tu untuk perut yg x mungkin akan kempis balik, hahahaha. hm, nk diet tp takut susu badan kurang, isk...

    ReplyDelete
  3. Hye Aishah,
    hihi malas tu mmg ssh nak control kan.
    so u kene slalu motivate diri la utk kurus.
    ala sikit je lagi tu.msti boleh..sape kate perut tak mungkin kempis.heee.boleh u...tapi kene bengkung la,after 1 month la atleast msti leh nmpk result dia..lagi lama u biar lgg ssh nak turun nti.heee.kalo u bfeed..u jgn diet teruk sangat..cume control ape u makan..so u dapat khasiat yang secukupnye :D

    ReplyDelete